Ankara’nın turşusuyla ünlü Çubuk ilçesinde, merakla beklenen bu yılın taze ürünlerinden yapılacak Çubuk Turşu kurulumu başladı mı? Sorusuna cevap olarak Çubuk turşu üretiminde kullanılan turşuluk salatalığın hasadı ile birlikte aynı zamanda turşu evlerinde kurulumu da başladı.
İlçede üretilen sebzelerin, başta salatalık olmak üzere, 30 çeşit turşuya dönüştürülerek ikram, satış ve festival için hazırlanıyor. Turşuda ki lezzetin, kullanılan malzemelerin doğal ortamda yetişmesinde ve özel hazırlanan suyunda saklı. Salatalıkları elekten geçirerek, boy boy ayrılması yapıldı. Ebatlarına göre ayrılan salatalıklar, makinelerde bol su ve fırça yardımıyla temizlendi. Salatalıklar, içerisine su ve baharatları almaları için iğneleme makinesinde iğnelendi. İğneleme işleminden sonra yine ilçemizde doğal ortamlarda üretilen sarımsak, biber, defne yaprağı ve salatalıklar küpün içerisine konuldu. Özel olarak hazırlanan suyunun da ilave edilmesiyle turşumuz kurulmuş oldu. Festival tarihine kadar turşular hazır hale geliyor. Turşumuzun en büyük özelliği tamamen doğal olması ve içerisinde katkı maddesi bulunmaması. Çubuk turşusu çıtır çıtır olur. Biz ekmeğimizi turşudan kazanıyoruz, gençlerin de bu sektörde kazanmasını istiyoruz. Yaz kış fark etmez, her mevsim turşumuz tüketilir. Bazıları sabah kahvaltısında bile yer ancak genelde kuru fasulye, bulgur pilavı ve kurulardan yapılan yemeklerin yanında daha güzel gidiyor.” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin turşu üretiminde söz sahibi olan Çubuk’ta çiftçilerin bir kısmı geçimini salatalık üretimini sağladığı Çengelköy bademi denilen salatalıkların 1950 yılından bu tarafa yetiştirildiği Çubuk’ta mevsim şartları el verdiği yıllarda 50 bin tonun üzerinde salatalık hasadı yapılıyor. Çubuk turşusunun püf noktaları “Özellikle kuyu suyunu içerisine tuzu ve sirkesini koyuyoruz. Daha sonra sarımsak, defne yaprağı, dereotu, karabiber ve kırmızıbiber koyarız. Kurduğumuz kapın ağzını iyice kapattıktan sonra yaklaşık 45 günde turşumuz yemelik olur. Bizim turşuların iki yıl bekleme süresi olsa da 6-7 ay içerisinde elimizde satacak turşu kalmaz. Üretimi ne kadar da yükseltsek talep çok olduğundan bir sonraki yıla elimizde turşu kalmıyor” şeklinde konuştu. Sezon boyunca 3 ay boyunca gece gündüz çalışan turşucular: “Bize tarladan gelen salatalıkları boylarına ve genişliklerine göre burada 0 numara, 1 numara, 2 numara ve 3 numara olarak sınıflandırıyoruz. En arkada da turşu olmayan malzemeleri ayırıyoruz ve onları pazarcı esnafına satıyoruz. Numaralanan salatalıkları kasalara koyduktan sonra imalat kısmına geçiriyoruz. Yıkanıp iğnelendikten sonra büyük fıçılarda turşuları kuruyoruz. İlk başta süreç bu şekilde işliyor” diye konuştular.
Sipariş verdiğinizde özenle paketlediğimiz tadına doyamayacağınız tüm ürünlerimizi doğal kokusuyla özenle paketleyip adresinize gönderiyoruz.
- ÇUBUK TURŞU DİYARI
- BİZİM ÇUBUK TURŞUSU
- YEŞİL ÇUBUK TURŞULARI
- ÇUBUK TURŞU YÖRESİ
- ÇUBUK EV TURŞUSU
- ANKARA ÇUBUK TURŞUSU
Pingback: Canan H.