Çubuk Turşu Markaları Ankara’nın Çubuk ilçesinde yapılan turşular belediyenin Türk Patent Enstitüsüne başvurusu üzerine 2008 yılında markalaştı.
Çubuk Turşu Markaları patenti resmen onaylandı
Türk Patent Enstitüsü (TPE) Marka Daire Başkanlığının Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre, Çubuk Belediyesinin başvurusu üzerine Çubuk Turşusu coğrafi marka aldı. Artık Çubuk markası ile satılacak turşuların, Çubuk Belediyesi den belirlenen standartlar oranında izin alması gerekiyor.
Çubuk Turşu Markaları sadece Çubuk’ta üretim yapıyor
Ürünün Tanımı: “Çubuk platosundan (Çubuk ilçe ve köyleri) organik tarım usulü ile yetiştirilen (Salatalık, Domates, Kelek, Fasulye, Acur, Havuç, Sivri biber, Biberiye, Lahana ve Patlıcan gibi) ve sıkı dokularından dolayı körpe halde toplanan sebzelerin, eskiden beri yöreye has yapılış usulü ile hazırlanmasından ibaret bir turşu çeşididir.
Çubuk turşusunun bilinen geleneksel özelliği ise “defne yaprağı ve dere otu kullanılarak oldukça düşük oranda sirke ile yapılması, ev yapımı turşu tadında ve uzun ömürlü (maksimum 2 yıl) olmasıdır.
Üretim Alanı: Çubuk ilçesi ve köyleri
Üretim Metodu: Teknolojik olarak “ÇUBUK TURŞUSU” üretimi için kullanılacak ham maddenin organik tarıma dayalı olarak ve iklimsel-coğrafi yapı özellikleri itibariyle Çubuk platosunda yetiştirilen Salatalık, Domates, Patlıcan, Kelek, Domates, Fasulye, Acur, Havuç, Sivribiber, Biberiye ve Lahana olması gerekmektedir. Sıkı dokularından dolayı turşu yapımına uygun körpe sebzeler tercih edilir. Sebzeler büyüklüklerine ve şekillerine göre sınıflandırılır.
Çubuk Turşu Markaları patentli olduğu için kurulumu hep aynı şekilde yapmakta
İstenen büyüklükte ve şekilde ayrılan sebzeler ön yıkama tankına alınır, çamur, çöp vs. yabancı maddeler yumuşatılır, daha sonra ikinci ve üçüncü yıkmaya tabi tutulur.
Salatalıklar eleklerden geçirildikten sonra 0-1-2-3 numaralarına göre ayrıştırılır.
Kelek turşusu için kabuklar soyma ve iç temizlemesi (çekirdek çıkarma) yapılır. Lahana turşusu için gereksiz dış yapraklar temizlenir.
Kırmızı pancar, yeşil fasulye ayıklanır ve temizlendikten sonra kaynatılır. Böylece sebzeler temizlendikten ve ayrıştırma yapıldıktan sonra turşu yapımına hazır hale gelir.
Turşuluk malzeme tenekelere ve/veya fıçılara konulur. Sebzelerin üzeri taşana kadar malzemeye göre hazırlanmış kaya tuzu, üzüm sirkesi ihtiva eden salamura suyu ile doldurulur. Dere otu defne yaprağı, sarımsak, acı biber gibi aroma ürünlerinin ilavesiyle hava girişi olmayacak şekilde sıkı olarak kapatıp, beklemeye alınır. Turşu yapımında, 10 kg lık veya daha büyük fıçılar kullanılır. Turşunun geleneksel ve özel tadının ortaya çıkması için oda sıcaklığında takriben 20 gün ile 35 gün beklenir.
Belirtilen sürede fermantasyona tabi tutulan sebzeler istenen cins ve ebat ve kaliteye göre plastik, cam kavanoz veya paslanmaz tenekelere dolum yapılır. Son olarak dolum yapılan kaplara dolgu suyu ve aroma ürünleri de ilave edildikten sonra etiketleme yapılır.
Çubuk Turşu Markaları teknik özellikleri
Salamura (Dolgu suyu, tüm çeşitler için aynı) Su: % 89,6 – Tuz: % 8,4 – Sirke: % 2,0
Domates Turşusu Toplam 19 Kg. Miktar İçin: 11 kg Domates – 7,7 kg salamura dolgu suyu – 0,3 kg aroma ürünleri (sarımsak, acı biber, dereotu, defne yaprağı)
Pancar Turşusu Toplam 19 Kg. Miktar İçin: 11 kg Pancar – 7,7 kg salamura dolgu suyu – 0,3 kg aroma ürünleri (sarımsak, acı biber, dereotu, defne yaprağı)
Lahana Turşusu Toplam 19 Kg. Miktar İçin: 11 kg Lahana – 7,7 kg salamura dolgu suyu – 0,3 kg aroma ürünleri (sarımsak, acı biber, dereotu, defne yaprağı)
Kelek Turşusu Toplam 19 Kg. Miktar İçin: 11 kg Kelek – 7,7 kg salamura dolgu suyu – 0,3 kg aroma ürünleri (sarımsak, acı biber, dereotu, defne yaprağı)
Biber Turşusu Toplam 19 Kg. Miktar İçin: 6,5 kg Yeşil Biber – 12,2 kg salamura dolgu suyu – 0,3 kg aroma ürünleri (sarımsak, acı biber, dereotu, defne yaprağı)
Biberiye Turşusu Toplam 19 Kg. Miktar İçin: 6,5 kg Biberiye – 12,2 kg salamura dolgu suyu – 0,3 kg aroma ürünleri (sarımsak, acı biber, dereotu, defne yaprağı)
Ezme Turşusu Toplam 10 Kg. Miktar İçin: 8 kg sebze ve domates – 2 kg salamura dolgu suyu
Patlıcan Turşusu Toplam 19 Kg. Miktar İçin: 11 kg Patlıcan – 7,7 kg salamura dolgu suyu – 0,3 kg aroma ürünleri (sarımsak, acı biber, dereotu, defne yaprağı)
Fasulye Turşusu Toplam 19 Kg. Miktar İçin: 11 kg Taze Yeşil Fasulye – 7,7 kg salamura dolgu suyu – 0,3 kg aroma ürünleri (sarımsak, acı biber, dereotu, defne yaprağı)
Salatalık Turşusu Toplam 19 Kg. Miktar İçin: 11 kg Salatalık – 7,7 kg salamura dolgu suyu – 0,3 kg aroma ürünleri (sarımsak, acı biber, dereotu, defne yaprağı)
Çubuk Turşu Markaları ve turşularının ayırt edici özellikleri
50 yıllık tarihi – geleneksel özelikleri, karasal iklim ve hava şartları özelliği nedeniyle Çubuk platosunda (ilçe ve köyler) yetiştirilen, organik tarımsal özellik taşıyan katkısız Salatalık, Domates, Kelek, Fasulye, Acur, Havuç, Sivri biber, Biberiye, Lahana ve Patlıcan ürünlerinden yabancı kimyevi hiçbir katkı malzemesi kullanılmadan; sarımsak, acı biber, kaya tuzu, üzüm sirkesi esas özelliği ve tadını veren defne yaprağı ve dereotu katılarak imal edilen farklı bir lezzete sahip bir turşu olmasıdır. Çubuk turşusunun bilinen geleneksel özelliği; defne yaprağı ve dere otu kullanılarak oldukça düşük oranda sirke ile yapılması, uzun ömürlü ve ev yapımı tadında olmasıdır.
Çubuk turşusu imalatı yöre halkının geçim kaynaklarından biri olup, hızla teknolojik olanaklara sahip işletmeler tarafından üretilmeye başlanmıştır. Genellikle iç pazara yönelik olarak imalatı yapılan Çubuk turşusu, Çubuk belediyesinin bu yöresel tadın tanıtımı amacıyla uluslar arası düzeyde katılımlar ile gerçekleştirdiği “Çubuk Turşusu” festivalleri ile uluslar arası pazarlara yönelik olarak da imalata geçirilmesi hedeflenmektedir.
2005 yılı Çubuk Turşu ve Kültür Festivali hem yurt içi hem de yurt dışı katılımlarla 160 bin kişiye ev sahipliği yapmıştır. 2. Uluslar arası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali ise yine Uluslar arası katılım ile 8-9-10 Eylül 2006 tarihinde gerçekleştirilmiş ve her yıl artarak devam etmiştir.
Ürünün Menşe Ad (veya mahreç işaret) Olmasına İlişkin Bilgi ve Belgeler: Çubuk turşu üretiminin vazgeçilmez özelliği karasal iklim ve hava şartları özelliği nedeniyle Çubuk platosunda (ilçe ve köyler) yetiştirilen tamamen organik tarımsal özellik taşıyan katkısız Salatalık, Domates, Kelek, Fasulye, Acur, Havuç, Sivri biber, Biberiye, Lahana ve Patlıcan ürünlerinden yapılmasıdır.
Çubuk Turşu Markaları patentli ve coğrafi işaret belgelidir
Çubuk turşusunun bilinen tarihi ve geleneksel özelliği ise kimyevi hiçbir katkı malzemesi kullanılmadan; sarımsak, acı biber, kaya tuzu, üzüm sirkesi esas özelliği ve tadını veren defne yaprağı ve dereotu kullanılarak oldukça düşük oranda sirke ile yapılması, uzun ömürlü ve ev yapımı turşu tadında olmasıdır.
Denetleme: “Çubuk Turşusu”nun bahsedilen teknik özelliklere göre yapılıp yapılmadığının denetimi ve gerekli idari yapının oluşturulması ile ilgili olarak mevcut Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında 555 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve Yönetmeliğine göre Çubuk Belediyesi koordinatörlüğünde (gıda veya ziraat mühendisi) 1 kişinin katılımıyla en az 5 kişilik bir komisyon oluşturulacaktır.
Komisyon; denetimin gerçekleştirilmesi noktası konusunda uzman tam donanımlı kişilere yetki verme alma, işleyiş için gerekli önlemleri alma, hakların korunması bakımından yasal ve/veya hukuki süreçleri başlatma, takip etme, tanıtım ve reklam çalışmaları konularında tam yetkili olarak faaliyet gösterecektir.
Çubuk Turşu Markaları Yılda en az bir kere olmak kaydıyla ve kendi belirleyeceği sıklıkla toplanacaktır. Ayrıca komisyon ihtiyaç halinde, şikayet veya şüphe üzerine belirlenen periyotlara bağlı kalmaksızın her zaman toplanarak “Çubuk Turşusu” üreticilerini kendi belirleyeceği kişilerce denetleme yetkisine sahip olacaktır. Kurumlardan tahsis edilen komisyon üyelerinin denetim amacıyla gerçekleştirdiği harcamalar, mesai ücretleri, denetlenen firmalarca karşılanacaktır.
Çubuk Turşu Markaları Kullanım Biçimi: Bahsedilen teknik özellikleri gerçekleştirdiğini ispat eden üreticiler, Çubuk Belediyesinden veya onun yetkili kıldığı birimden “Çubuk Turşusu” yazan etiketleri alarak ürünlerinin üzerinde kullanabileceklerdir. Etiketin kullanımı ve basım yetkisi Çubuk Belediyesine aittir. “Çubuk Turşusu” ibaresini kendi adlarına Türk Patent Enstitüsü den tescil ettirdikleri markaları ile birlikte kullanacaklardır.
Çubuk Turşuları sipariş için burayı tıklayınız.
bence adını ve tadını hak eden turşu
Geçmesi gayet normal, çünkü benden de tam not alarak geçti. Çubuk Turşusu nefis…
Şu sıralar araştırma yapıyordum bu makale ile karşılaşmam iyi oldu paylaşımdan ötürü teşekkür ederim
Bizden den geçti tam not aldı. Elinize emeğinize sağlık…
Bütünüyle katılıyorum. Teşekkür ederim.